Recepten
Puddinkje van vanille
Schep 110 gram glucose in een klein pannetje met 25 gram kruidenlikeur en maak warm totdat het mooi vloeibaar is geworden. Verdeel dit over 10 kleine espressokopjes en zet in de vriezer zodat het snel weer dik en stroperig wordt. Doe 200 ml melk en 250 ml room in een steelpannetje met 2 gespleten vanillestokjes en 100 gram suiker, breng aan de kook en zet hierna het vuur uit. Laat het verder nog een kwartier staan zodat de vanille erin kan trekken, hierna de vanillestokken eruit halen. Splits 6 eieren en doe de dooiers in een bakje. Klop het dooiermengsel met de hand goed los. Roer het dooiermengsel door de vanillemelk/ room en giet in de maatbeker. Haal de glaasjes met stroop uit de vriezer en giet voorzichtig je vanillemengsel langs het glas op de stroop. Vul alle 10 de glaasjes en zet ze in een diepe ovenschaal. Breng ongeveer 1 liter water aan de kook en giet deze voorzichtig langs de glaasjes in de ovenschaal. Dek de schaal met glaasjes af met aluminium folie. Schuif de puddinkjes in de oven op 160 graden en maak ze gaar in 25 minuten.
Topping voor de pudding:
Roer 200 gram mascarpone los met 1 theelepel speculaaskruiden, 30 gram Moeierboompke en 35 gram suiker. Bewaar de crème in de koelkast voor straks.
Topping voor de pudding:
Roer 200 gram mascarpone los met 1 theelepel speculaaskruiden, 30 gram Moeierboompke en 35 gram suiker. Bewaar de crème in de koelkast voor straks.
Moeierboompke ijs
Klop als eerste 300 ml room op tot dikke yoghurt met 35 gram suiker en 10 gram speculaaskruiden. Houd even apart.
Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur en breng aan de kook. Doe 2 eieren, 1 eidooier, 80 gram suiker en 2 eetlepels Moeierboompke in de metalen bekken. Klop het mengsel in de bekken boven het steelpannetje met kokende water luchtig en warm tot ongeveer 70 graden, let op dat het geen roerei wordt.
Zodra het warm is klop het dan verder onder de machine op de hoogste stand helemaal koud. Eenmaal koud en luchtig spatel dan de speculaasroom er voorzichtig doorheen. Schep de crème in 10 vormen van de siliconenmat en zet direct in de vriezer. Eventueel de rest in de koelkast bewaren. Zodra ze bevroren zijn dan rollen we de ijsmousse door de gemalen speculaaskoek en steken er een stokje in.
Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur en breng aan de kook. Doe 2 eieren, 1 eidooier, 80 gram suiker en 2 eetlepels Moeierboompke in de metalen bekken. Klop het mengsel in de bekken boven het steelpannetje met kokende water luchtig en warm tot ongeveer 70 graden, let op dat het geen roerei wordt.
Zodra het warm is klop het dan verder onder de machine op de hoogste stand helemaal koud. Eenmaal koud en luchtig spatel dan de speculaasroom er voorzichtig doorheen. Schep de crème in 10 vormen van de siliconenmat en zet direct in de vriezer. Eventueel de rest in de koelkast bewaren. Zodra ze bevroren zijn dan rollen we de ijsmousse door de gemalen speculaaskoek en steken er een stokje in.
Pompernikkel met speculaas
Halveer met een zaagmes 10 speculaasjes in de lengte. Klop 150 g. roomboter met 30 gram suiker, 25 gram Moeierboompke en ½ theelepel speculaaskruiden luchtig. Schep de botercrème in een spuitzak en knip de punt eraf, ongeveer ½ cm. Spuit op de halve speculaasjes wat botercrème en druk er een ander koekje bovenop. Houd ze uit de koelkast.
Afmaken en dresseren:
Maak je puddinkje af met de mascarponetopping en zet op je bord. Leg de pompernikkel ernaast met erop de ijsmousselolly. Maak af met een physalis en wat speculaascrème.
Afmaken en dresseren:
Maak je puddinkje af met de mascarponetopping en zet op je bord. Leg de pompernikkel ernaast met erop de ijsmousselolly. Maak af met een physalis en wat speculaascrème.